Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Oksennusta pidätellen autokoulussa

Minun on pakko myöntää, että ajattelin viikko sitten tämän autokoulun syventävän vaiheen olevan lähinnä rahastusta. Olenhan ajanut jo pari vuotta ilman törttöilyjä, miksi minun pitäisi taas mennä penkkiä kuluttamaan?
En tiedä tarkemmin, mitä vaiheita autokoulussa ennen oli. Mutta nykyään se muistaakseni menee niin, että ekassa vaiheessa on teoriatunteja, ajotunteja liikenteessä sekä liukkaan radalla. Sitten kirjallinen ja inssi. 

Tämän jälkeen pitää käydä harjoitteluvaihe, johon kuuluu lisää teoriaa, palauteajo ja ryhmäajo. 

Sen jälkeen, syventävä vaihe; kahden vuoden sisällä kortin saamisesta ajettava vielä (simulaattorilla) pimeän ajo, rata-ajotunnit omalla autolla, kolme teoriatuntia, arvioiva ajo autokoulun autolla ja palauteteoriatunti. 

Minulla oli tänään nuo kolme teoriatuntia, sekä rata-ajot. 

Jännitin taas niin paljon, että masu oli ihan sekaisin. Oikein mukava tunne olla pari tuntia autossa sellaisen mahan kanssa. 


Jonottamassa radalle. Vettä satoi ja mahassa kiersi.
Menin meidän autolla, ja Jussi totesi aamulla siinä olevan hiukan huonot renkaat ja ensi kesäksi tulisi uudet. No, sen kyllä huomasi radalla liukastellessa: Esimerkiksi en hallinnut autoa liukkaalla radalla ollenkaan edes 40 km vauhdissa, kun piti kierrellä tolppia, vaikka kuinka monta kertaa koetin. 20 km/h sentään onnistui! Oli aika kamalaa huomata, miten huonosti auto pysyi hallinnassa. Ajeltiin pari tuntia siellä kaikkea mahdollisia tehtäviä.

Rata-ajon jälkeen mentiin sisätiloihin katsomaan kolariraatoja. Siis autoja, jotka ovat oikeasti olleet kolarissa. Ihan kamalaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Musta tuntui, että en ehkä pysty olemaan siellä loppuun asti, kun mahassa velloi niin paljon, kun kuuntelin niitä autojen tarinoita. Yhdessä on kuollut takapenkkiläinen, toinen edestä joutunut pyörätuoliin. Tuossa kuoli taas takapenkkiläinen, lensi ikkunasta ulos kun auto lensi rampista. Ihan järkyttävää. 

Yhteen autoon oli tolppa tehnyt kamalan, syvän loven juuri sen takaoven kohtaan, missä meillä Ruu aina istuu. Siitä oli lähtenyt matkustaja taivaaseen. Ajattelin, että miten voi enää ikinä uskaltaa ajaa, kun katsoo näitä? :( Jotkut hurjapäät menivät testiautoon kokeilemaan, miltä tuntuu olla autossa, joka kääntyy katolleen. Minä vaan ajattelin, että toivottavasti sinne ei ole pakko mennä, enpystyenpysty. 

Viimeisenä istuttiin luokkaan. Katsottiin mm. filmi jossa nuori mies kertoi elämänsä muuttaneesta päätöksestä lähteä ajamaan humalassa. Nyt hän istuu pyörätuolissa. Tuosta linkistä voi lukea tämän tositarinan. 

Lisäksi käytiin keskusteluja esimerkiksi siitä, tietääkö meistä jokainen, missä omassa autossa on varoituskolmio, tai turvavyöleikkuri? Minä en tiedä missä varoituskolmio on meidän autossa, mutta aion katsoa sen paikan tänään. Sen paikkaa on myöhäistä alkaa pohtimaan sitten, jos sitä tarvitaan. Toivottavasti ei ikinä tarvita!

En mä tiedä, mutta kaiken tämän tänään kuunnellun ja koetun jälkeen mulle tuli sellainen olo, että tämä päivä tekisi hyvää jokaiselle autoilijalle. Teki todella minulle! Vaikka olen liikenteessä aina varovainen, niin silti tämä muistutti siitä, miten helposti kaikki voi muuttua. 

Tuollaisen puolikkaan päivän voisi käydä vaikka kymmenen vuoden välein uusiksi, tai viiden. Vähän niinkuin käydään töiden takia työturvallisuuskortteja ynnämuita kortteja uusimassa. Niin moni on mukamas varma siitä, että on hyvä kuski ja ajaa aina vähän yli nopeusrajoitusten, tai keskittyen puhelimeen samalla. Se ei olisi minusta enää yhtään rahastusta. 


6 kommenttia

 1. Olen samaa mieltä, että tuollainen päivä tekisi kaikille kuskeille hyvää.
  Olen suunnilleen samanikäinen kuin sinä, mutta omasta autokoulustani on aikaa jo paljon, 18-vuotiaana kun kortin ajoin. Vaikka ajankin hyvin paljon, en onneksi (kop, kop), ole koskaan joutunut kolariin tms.

  Pidän itseäni ihan hyvänä kuskina, mutta silti tuollainen päivä olisi ihan hyvä käydä läpi. Käsittääkseni vapaaehtoisesti sellaiseen saakin mennä, hinta taitaa kai olla vaan liian kallis ns. huvin vuoksi. Harmi.

  VastaaPoista
 2. Tollaset ois hyviä vaikka jo kouluissa, et kerrotaan ja näytetään realistisesti miten käy jos on ääliö liikenteessä tai luulee itsestään liikoja. Niinkuin yläasteella kävi huumeista kertova tyyppi ja mä kyllä niiiiin kuuntelin kaikki ja se oli jotenkin niin jännä et jotain vieläkin muistaa. En tiedä onko nykyään tuollaisia kouluissa. Kamalinta on, että ne ihmiset jotka tahtovat päättää päivänsä ajavat toisen autoa päin ja kuinka moni viaton siinä sitten kuolee..
  Itse oon kyllä omia lapsia yrittänyt valistaa kaikeilla miten käy ja ollut tosi realistinen enkä ole kaunistellut. En koskaan halua sellaista päivää, missä poliisi tulee omalle etuovelle..huh..Meinaa jo nyt itkettää..Tästäkin pihasta nuori kuoli humalassa juostessaan liuskahdettua uimalaiturilta veteen ja löi päänsä laituriin ja upposi, eikä kaverit, jotka sukelti heti perään ja uimavalvojatkaan löytäneet..Pelastuslaitos löysi 2 tunnin jälkeen pyöräromujen yms seasta laiturin päästä..Toivottavasti tämä ihminen oli lyönyt päänsä ja ollut tajuton loppuun asti..Tästäkin valistin..Ei tää huolehtiminen lopu koskaan.
  Mä pelkään olla auton kyydissä. Yhdessä kolarissa olleena, monessa läheltä piti tilanteessa en enää tykkää olla moottoritiellä..Itse en siellä enää aja, enkä tiedä milloin uskallan ajaa. Muutoin kyllä sitten autoa ajan täällä. Onneksi mies on ymmärtäväinen ja aina kierretään vähän pidemmän mutkan kautta :D

  VastaaPoista
 3. "ennen vanhaan", ennen kuin tuli näitä autokoulu-uudistuksia (ja rahastuksia), niin istuttiin vaan teoriat ja ajettiin ajotunnit, sitten kirjalliset, ihan paperiversiona tehtynä ja inssi. Siinä se. 80-lätkä oli takaikkunassa, olikohan se ekan vuoden? Niiiin kauan autokoulusta, että aika kullannut jo muistot! Mutta joo, hyvää tekisi nuo päivät ja puolikkaat katsoa, filmien ja muiden osalta, mitä jälkeä tulee, kun hölmöilee tuolla liikenteessä. Vaikka itse kuvittelee olevansa kuinka hyvä kuski ja ajavansa kaiken maailman sääbtöjen mukaan, niin aina tuolla tien päällä joku törppö mukaan mahtuu, joka kuvittelee, että menenpä tuosta, vielä ehtii ja sitten tulee näitä kamikazeohituksia jne.

  VastaaPoista
 4. On varmasti suolainen hinta, mutta jos sellainen olis pakollinen.. lisäisi myös työllisyyttä näinä vaikeina aikoina :D

  VastaaPoista
 5. :D no hyvä että ymmärtää! Mullakin meni kauan, etten uskaltanut ajaa moottoriteillä ja muillakaan oikeastaan missä mennään edes satasta :D Nyt uskallan mutta kyllä silti oon siellä koko ajan tosi skarppina.

  VastaaPoista
 6. Kyllä. Vois olla vaikka niin, että jos törttöilee, niin sakon lisäksi joutuis käymään jonkun tuollaisen tunnin uusiksi! Se vois laittaa järkeä päähän.. ehkä.

  VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentista :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Vanhemmat tekstit