Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Miten meni 1800 km autossa vauvan kanssa?

Ruun vaatteet kuvissa MioMao Clothing

Viime viikko oltiin Rukalla. Täältä on matkaa sinne noin 900 km suuntaansa, ja ajattelin nyt kertoa siitä, miten meidän automatkustaminen sujui - jospa sieltä löytyisi vinkkejä teidän kesälomareissuille vauvojen kanssa :)

Meitä oli autossa Remu 10 kk, Ruu 3,5 v, Vili-koira 1 v ja me vanhemmat.

Pakkaaminen


Jätimme tuplarattaat kotiin, koska tiesimme majoituksemme olevan niin lähellä palveluita, että Ruu kävelee ne matkat ja toisaalta nähtävyyksien olevan niin kaukana, että niihin mentäisiin kuitenkin autolla. Mukaan lähti siis rattaat ja kantoreppu.

Tää oli hyvä kombo, koska kun ulkoiltiin vielä myöhään illalla leikkipaikalle, niin Ruu saattoi olla takaisin lähtiessä jo hyytelöä ja siks oli kiva antaa hänen palata rattaissa mökille ja laittaa Remu reppuun.

Meidän majoituksesta löytyi pesukone, joten ei tarvinnut pakata joka päivälle erikseen puhtaita vaatteita. Onneksi, koska keleihin varautuminen oli muutenkin tarpeeksi haastavaa: päivälämpötilat vaihteli +5 ja +17 välillä.

Autoon pakattiin erikseen lasten vaatteille kassi, aikuisten vaatteille kassi ja tietysti hoitolaukku, joka oli kätevä ottaa mukaan pysähdysten aikana.

Automatkoilla jaksaminen


Remu ei tykkää istua autossa. Hän viihtyy sen verran, kun nukkuu jos lähtö ajoitetaan sopivasti väsymykseen. Eli suosittelen tietysti muillekin samaa - lähde pitkälle automatkalle silloin, kun vauva on valmis kunnon päikkäreille.

Remu jo konttaa, nousee pystyyn ja liikkuu kovasti, joten annoin matkan varrella tauollakin hänen konttailla nurmikolla ja purkaa sitä kautta tarvettaan liikkua.

Entä sitten, kun vauva herää ja alkaa kyllästyttämään? Vauvalle ei tietenkään voi antaa autossa mitään syötävää pureskeltavaa viihdykkeeksi.

Mukana oli arsenaali leluja, joista kuului ääniä tai vilkkui valoja tai oli muita liikkuvia osia, joita vauva voi rämpätä. Niillä sai aina ensin hieman pelattua aikaa, kun vaihteli niitä.

vauva pitkä automatka

Sitten, kun nekään ei enää jaksanut kiinnostaa, tehtiin niin, että mentiin vuorotellen takapenkin ahtaalle keskipaikalle viihdyttämään häntä. Kun leluja rämppäsi yhdessä vauvan kanssa, niin ne kiinnostivat enemmän.

Luultavasti hieman auttaa, kun pääsemme siirtymään turvaistuimeen. Meidän itseasiassa piti tehdä se jo ennen ko. matkaa, mutta koska unohdimme tutustuttaa Remun istuimeen tarpeeksi ajoissa, päätimme ettemme ota riskiä vaan lähdemme tutun kaukalon kanssa matkaan.

Ruukin viihdyttää pikkuveljeään matkalla, mutta eihän sieltä kaukalosta kunnolla näe toista. Joten uskon että sitten turvaistuimesta on kivempi kuikuilla toisen suuntaan :)


Kunnon tauot ja tarpeeksi usein


Vauvaa ei saisi istuttaa kaukalossa paria tuntia pidempään putkeen.

Me ei kuitenkaan herätetty nukkuvaa vauvaa, jos hän sattui nukkumaan juuri kun kaksi tuntia tulee täyteen. Teimme niin, että aina kun hän heräsi pidemmiltä unilta, niin katsoimme seuraavan taukopaikan ja pysähdyimme sinne jaloittelemaan.

En halua pitää vauvaa koko taukoa sylissä tai syöttötuolissa, juuri siksi, että hänkin saa tauolla oikaista itsensä kunnolla ja liikkua.

Siksi esim nurmikko tai leikkipaikka on hyvä konttailuun :) Ja kun Remu oli ihan pieni, annoin hänen pötkötellä leikkipaikalla esim trikooviltin päällä. Välillä löysimme levähdyspaikkoja, joissa oli keinuja ym ja vauva sai kunnolla huvitella.

Yövy matkalla


Matkanteonkin voi ottaa loman kannalta, kun ei tee siitä liian rankkaa. Me varattiin sekä meno- että paluumatkalle huone Jyväskylästä. Lapset oli niin tyytyväisiä, kun pääsivät kylpyammeeseen peuhaamaan pitkän istumisen jälkeen. Ja onhan hotelliaamiainen aina ♥

Hotellia varten teimme mennen tullen niin, että pakkasimme reppuun meille jokaiselle vaihtovaatteet ja hygieniatarvikkeet yhtä yötä vaarten. Kun pysähdyimme yöksi, ei tarvinnut ottaa autosta muuta pois kun tuo reppu, ja sieltä löytyi myös yövaatteet lapsille. Auton pakkaaminen uudelleen ei ole kivaa, yhden repun käyttäminen taas on vaivatonta :)

Taapero


Ruu viihtyy autossa melko pitkiäkin matkoja, kun hän saa katsella ipadista tai puhelimesta lempiohjelmiaan, tai pelata niillä pelejään. Lisäksi meillä oli käytössä tussit ja paperia johon piirrellä (piirsi välillä käteensäkin, kuinkas muuten), mutta ei hän oikeastaan juuri valittanut. Ruu vihasi vauvana autossa oloa, joten tää on mukavaa kehitystä.


Mikä fiilis meille jäi automatkoista?


No, on eri asia neuvoa muita näin tekstissä, kuin se toteutuminen. Välillä meillä meni ihan superhyvin, välillä tuntui että ei tästä tule mitään.

Remu esimerkiksi kerran söi liikaa ja oksensi autossa kaukalossa jäätävän lastin päälleen. Silloin tuntui, että ei ole todellista. Mutta siitä selvittiin - pyyhittiin lapsi ja kaukalo puhtaiksi kosteuspyyhkeillä tien reunalla ja pestiin kaukalon pehmusteet käsin hotellin altaassa. Ne kuivuivat yön aikana ja saimme aamulla puhtaan kaukalon mukaan.

Välillä meni ihan yllättävän hienosti. Remu nukkui pitkiä pätkiä ja painelimme huoletta eteenpäin. Mutta ei nyt ainakaan ihan heti olla uudestaan lähdössä noin kauas :D

Mitä vinkkejä teillä olisi?

Jos meidän reissujen seuraaminen kiinnostaa, niin seuratkaa instassa @miiametsoblog!

Tulossa kesän aikana ainakin Mallorcan reissu ja Mikkelin Asuntomessuilla käynti, luultavasti myös Puuhamaa ainakin :)

 
Muistakaa myös arvonta! :) ♥

 

6 kommenttia

 1. Olette rohkeita kun noin kauas lähditte, Kuusamo on ihana paikka! Yhtä asiaa mietin, että miksi vauvalle ei voi mielestäsi antaa syötävää automatkan aikana naposteltavaksi? Me olimme juuri muutama vko sitten reissussa 10kk vauvan kanssa ja muutaman tunnin automatkan paras viihdyke oli maissinaksut. :D

  VastaaPoista
 2. Mekin matkustettiin juhannuksena reilu 700km ja pelättiin valmiiksi miten matka tulisi menemään. Mutta neiti nukkuikin yli puolet matkasta eikä missään vaiheessa ehtinyt kiukkuilemaan. Nyt täällä perillä ollessa tulee tietysti käytyä siellä sun täällä niin ei kaukalo meinaa enään maistua :D Ihana reissu teillä :)

  VastaaPoista
 3. Nostan hattua!meillä poika 7 kk ja täältä itärajalta piti päästä Helsinki- vantaan kentälle (matka n.600 km) niin päätettiin mennä lentäen...ja kannatti,ei hirmu paljon kalliinpaa ja niin vaivatonta. Jatkolento sitten sujuikin nukkuen ja kaikki oli hyväntuulisia!

  VastaaPoista
 4. Vauva voi tukehtua kaukalossa/istuimessa kun syö, koska asento sellainen kenaava. Eli siksi ainakin en missään nimessä antaisi, vauva ei pääse nojaamaan eteenpäin jos pitää kokoa joku pala kurkusta.

  VastaaPoista
 5. Itse toki istuin takapenkillä samalla kun poika näitä maissinaksuja söi, ja istuimen asennon saa kyllä tarvittaessa varsin pystyksi yhdellä käden napsautuksella. Joten en näe mitään syytä edelleenkään miksi en voisi jotain naposteltavaa jälleen antaa. Tarvittaessahan onnistuu pysähtyä myös tienreunaan jos oikeasti hätä tulee. Eli mielestäni ei ole yhtään sen vaarallisempaa kuin syöttää sisätiloissa. Matkapahoinvointi on sitten asia erikseen. Mielellään kuulisin myös bloggaajan kommentin asiaan!:)

  VastaaPoista
 6. Moikka! lähinnä ajattelin virkkeessäni juuri sitä, ettei kukaan anna ruokaa samalla kun itse ajaa :)

  VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentista :)

Vanhemmat tekstit