Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

#metoo

#metoo on seksuaalista häirintää vastustava kampanja. Tarkoitus on tuoda esille, kuinka yleistä naisten kokema seksuaalinen häirintä ja väkivalta on. Tässä minun kokemukseni.

Tästä on jo 12 vuotta, mutta muistan kaiken tarkkaan. Olin 23, asuin Oulussa, opiskelin ja olin hankkinut koulun ohelle työpaikan mainostoimistosta.

Tykkäsin työstä ihan älyttömästi. Sain seurata työssäni televisiomainosten tekemistä, ja ihailin todella paljon ammattilaisia, joiden työskentelyä sain samalla katsella sivusta.

Eräälle aamulle olimme tiimin kanssa sopineet tapaamisen hotellille, jossa mukaan tullut helsinkiläinen alansa huippu oli yöpynyt. Minulta kysyttiin, haluanko tulla porukan mukaan aamupalalle hotellille ja sen jälkeen lähtisimme kuvauspaikalle. Tottakai! Olin iloinen, että minut kysyttiin mukaan.

Hiukan minua hämmästytti, miksi tämä minua reilusti vanhempi kuvaaja laittoi minulle viestiä, että voisimme nähdä sittenkin hänen huoneessaan, ennen aamupalalle menoa. Nuori ja naiivi minä tietysti tottelin, ja menin miehen hotellihuoneeseen. Eikä hetkeäkään, kun hän oli jo kimpussani.

Minua ällötti, enkä heti tiennyt mitä tekisin. Hän pussaili ja kähmi, karvaiset kädet vaelsivat paitani alle. Sanoin etten halua. Limainen partasuu oksetti ja minulla oli huijattu ja surullinen olo. Sain hänet onneksi lopettamaan, mutta häpeä ei poistunut. Sen jälkeen hän kohteli minua kuin ilmaa ja minua nolotti - ihan kuin olisin tehnyt jotain väärää.

#metoo

Minusta tuntui kamalalta, ja osaksi tunsin olevani syyllinen tapahtuneeseen. Mietin, että olinko ollut jotenkin vihjaileva? Annoinko minä itse ymmärtää väärin? Minä nauroin heidän jutuilleen, ja niinkuin edellä kerroin, ihailin näitä ammattilaisia työssään. Ehkä hän ajatteli, että olin ihastunut.

Minua pelotti, että jos kerron asiasta yrityksen pomolle, joudun pois töistä. En uskaltanut sanoa hänelle mitään. Kerroin asiasta varovasti toiselle harjoittelijalle - nuorelle miehelle, joka kuittasi asian sanomalla, että sellaisia noi tyypit vaan on. Minulla oli entistä tyhmempi olo. Minä siis tein asiasta turhaan härkäsen.

Olisin halunnut anteeksipyynnön. Mutta sitä ei koskaan tullut.

Niinpä päätin lakaista koko jutun maton alle, mutta en tietenkään itse koskaan pystynyt sitä unohtamaan. Ehkä en enää nauranutkaan firman miesten jutuille, enkä katsonut ketään liian pitkään silmiin.

Nyt tiedän, ettei vika ollut minussa. Minun ei olisi kuulunut hävetä tai syytellä itseäni. Yhdessä nauraminen ei ole kutsu kähmimään. 

Seksuaalisen häirinnän uhrin tunteita ei pitäisi vähätellä, vaan asia kuuluu ottaa vakavasti. Apua kannattaa aina pyytää.

 

 

 

2 kommenttia

 1. Mä en yleensä välitä some-aktivismista, mutta tämä on ollut hyvä kampanja! Vaikka turhauttaa, että monet miehet ovat olleet ihan shokissa nähdessään me too -feedin...miten joku ei voi nähdä, kun ahdistelua tapahtuu joka puolella, lähes kaikille naisille?
  Kiitos avoimuudesta!
  #metoo

  VastaaPoista
 2. "Kohta alkaa legot tippua"26. lokakuuta 2017 klo 12.00

  Maailmassa on paljon mieleltään sairaita/kieroutuneita ihmisiä. Sekä miehiä että naisia. Nyt tämä "MeToo" -kampanja on mennyt aivan liian pitkälle kun tässäkin tapauksessa puhutaan kuitenkin eräänlaisesta "trendi" Some-ilmiöstä ja tänäpäivänä niin helposti massan mukana menevistä ihmisistä (varsinkin nuorista naisista, ja tämän sanon olematta sovinisti). Perus flirttailukin tulee varmasti jäämään kaiken tämän paisuttelun ohessa pois normaalista tavasta kohdata toinen, kiinnostava henkilö (ainakin miesten osalta, kun ei enää uskalleta) eikä sitä tulla enää saamaan takaisin kun tämä asia on nostettu pöydälle näin radikaalisti ja laajassa mittakaavassa. Itsekin olen sanonut joskus naiselle että oletpas sinä kaunis tyttö. Itse en näe asiassa mitään pahaa kun ajatellaan sitä miten naiset ovat minua kohtaan käyttäytyneet: "Hyvä perse!"; Ota paita pois!"; "Seisooko sulla?"; Nyt sä lähdet mun matkaan!", jne. Minua on lääpitty perseelle, puristeltu housujen alta, yritetty riisua yökerhon tanssilattialla, oraaliseksi mielessä, ym. ja nämä listat jatkuvat pitkälle. Tietenkään asia ei ole sama jos puhutaan naisten näkökulmasta. Tasa-arvo on hämärä ja kieroutunut käsite tänäpäivänä mitä ei enää erota äärifeminismistä (onhan sovinismikin paheksuttavaa, joten miksei feminismi samalla tavalla). Huom. nimimerkki-esimerkki. -Miesnäkökulmaa-

  VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentista :)

Vanhemmat tekstit