Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lapsen kasvattaminen ei ole koskaan ollut tämän helpompaa

On tosi helppoa onnistua kasvattajana. Joka puolella kerrotaan, mitä kuuluu tehdä ja mitä ei.

Luin eilen yhden artikkelin lisää siitä, mitä lapselle ei saa sanoa, ettei aiheuttaisi traumaattista lapsuutta.
Luen näitä mielelläni, kun vastaan tulevat. En halua, että väärää sijamuotoa käytettyäni pieni silkohapsinen maitopartani tuhlaa 20 vuoden päästä yhteiskunnan varoja istuessaan lanttutohtorin vastaanotolla.

Ja taas epäonnistuin. Vaikka juuri eilen kertasin, ettei lapselle saa sanoa reipas. Heti aamulla sanoin jaloissa pyörivälle 4-vuotiaalleni, että menehän nyt reippaasti alakertaan. Tajusin heti mokanneeni.

Monipuolinen aamiainen on päivän tärkein ateria 


Tämän jälkeen pohdin, mitä tarjoan aamupalaksi, että jälkeläiseni saisivat mahdollisimman monipuolisen startin tähänkin päivään. Sen pitää olla maistuvaa, että se menee alas, mutta myös sisältää hyviä rasvoja, hiilareita ja proteiinia oikeassa suhteessa.

Päädyin tekemään smoothien tuoreesta mangosta, luomukananmunasta, banaanista, maustamattomasta luomujogurtista, lisäsin sekaan öljyä ja maitohappobakteereita.

Ruu valitti, ettei löydä sieltä mustikoita seasta. Sanoin tiukasti, että nyt äiti aikoo tehdä itselleenkin aamupalan ja hänen annoksensa saa kelvata. Lapsi pettyi ja meni nyyhkyttämään olohuoneeseen.

Taas tuli pitkä miinus kasvattajalle.

Näen jo, miten Ruu pötköttää psykologin samettidivaanilla ja kertoo ettei ole voinut syödä aamiaista moneen vuoteen, koska äiti kyykytti häntä lapsuudessa. Söin smoothien yksinäni.


Muista myös ympäristö

Siinä keittiötä siivotessani kannoin taas täyden roskiksen ulko-ovelle odottamaan. Pienten lasten kanssa jätettä tulee hirvittävä määrä. Siitäkin kannan huonoa omatuntoa.

Yritän lajitella muovit ja pahvit ja koetin keksiä keinoa miten biojätteen saisi kompostoitua talvella ilman kompostoria. Ei kai keinoa ole, joten pitää varmaan ostaa lämpökompostori, että saamme sekajätteen määrää vähenemään.

Lasten vaatteita valitessa tulee muistaa korkea kotimaisuusaste, kierrätys, luomupuuvilla, vältä muovimateriaaleja ettei pesussa irtoa mikromuoveja vesistöihin. Jos mahdollista niin mieluiten osta kaikki kirppikseltä.

Ruun kanssa yritin kestovaippailua, mutta Remun kanssa tuhlaamme pelkästään kertakäyttövaippoja, joten tässäkin asiassa olisi petrattavaa.

Kasvata lapsesi älykkääksi

Kuten jo alussa myönsin, heti aamusta meni pieleen kun kehotin esikoistani liikkumaan reippaasti. Niinhän ei tosiaan saisi enää sanoa. Perustelu taisi olla, ettei lapsi tiedä, mitä reipas tarkoittaa.

Kysyin huvikseni 4-vuotiaaltani muutamia sanoja.

Mitä tarkoittaa reipas? -En tiedä

Mitä tarkoittaa nopea? -En tiedä

Mitä tarkoittaa rakas? -En tiedä!

Tämän perusteella voisin jättää myös muutaman muun sanan pois käytöstä..

Ehkä meidän kannattaa alkaa treenaamaan sanoja seuraavaksi, koska lapseni aloittaa 2 vuoden päästä esikoulun ja kuulemani mukaan 6 -vuotisneuvolasta tulee lähete jo terapeutille jos lapsi ei riittävästi osoita älykkyyden merkkejä.

Täytyy muistaa myös käydä harrastuksissa, koska kaikki muutkin käyvät. Enhän halua, että lapsen aloittaessa koulun kaikki muut osaavat balettia, lentopalloa, jääkiekkoa ja dreijausta ja minun lapseni ei osaa kuin kaivaa nenäänsä.

Älä kuitenkaan erehdy valitsemaan liikaa harrastuksia. Lapsen lapsuutta ei saa täyttää liialla tekemisellä, vaan pitää jättää tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle ja leikille.

Ensikenkien valitseminen on todellinen tulikoe

Kun lapsesi ottaa ensiaskeleitaan, voit mokata pahemman kerran. Oletko muistanut lukea kaikki teoriat siitä, millainen on hyvä ensikenkä? Ja valinnut puolesi?

Nykyään nimittäin toisaalla sanotaan, että kengän pitää tukea jalkaa. Toisaalla sanotaan, että pitää valita kenkä joka ei tue jalkaa, että lapsen jalan lihakset kehittyvät oikein.

Mitä lapselle ei saa sanoa?

Lapselle ei saa siis sanoa REIPAS. Tämä käytiin jo läpi.
Älä myöskään kehota lasta syömään. Et saa vahtia lapsen syömistä, ettet aiheuta syömishäiriöitä. Lapsen täytyy itse oppia tunnistamaan kylläisyyden tunne.

Jokainen meistä tietää, ettei lapselle saa sanoa "tuhma" tai "tyhmä". Näiden sijaan pitää sanoa, tyhmästi tehty tai tuhmasti tehty. Ettei lapsi pidä itseään tuhmana tai tyhmänä.

Ei saa sanoa EI. 


 Ei saa sanoa "Ei saa lyödä, ei saa syödä koiranruokaa, ei saa sylkäistä lattialle"

Pitää muotoilla asiansa toisin. Pitää muistaa kertoa, että äitiin sattuu jos lyöt ja äitistä ei tunnu mukavalta. Koiranruoka kuuluu koiralle, jos sinulla on nälkä niin mennään ottamaan leipää. Voisitko olla sylkemättä lattialle, tai voitko sitten itse siivota?

Harjoitus tekee mestarin. Näin ei saa sanoa, koska lapselle kertyy paineita! Ja minäkin olen vaikka kuinka monta kertaa mennyt sanomaan tämän.

Lasta ei saa kehua älykkääksi. Se voi kannustaa huijaamiseen!
Kotihoito, rokotus, imetys, kiinteät, turvaistuimet

Jos lasta ei laita 3 vuotiaana päivähoitoon, pitää huolehtia virikkeistä. Täytyy tarjota sosiaalista elämää ja askartelua. Oppiiko muut lapset enemmän kuin kotona oleva lapseni?

Jos laitat lapsen varhaisin hoitoon, saa paineita siitäkin, miksi ei halunnut olla oman lapsen kanssa kotona.

Muista imettää vähintään 2 vuotta. Koska se on WHO:n suositus. Muista aloittaa tarjoamaan kiinteitä jo 4 kk iässä, ettei lapsesi saa allergioita, koska se on tutkimus.

Anna rokotuksia, mutta muista ensin tutustua kaikkiin riskeihin. Mistä tietää, antaisiko rokotusohjelman ulkopuolisia rokotuksia vai ei? Muista valmistella lapsi ennen rokotusta, mutta älä liikaa, ettei ala sen takia pelottamaan.

Kun ostat turvaistuimen, älä luota myyjiin. Tutki turvaistuintestejä, mielellään monen eri tahon, suomalaisia ja ulkomaisia. Jos sitä myydään kaupassa, se ei tarkoita että se olisi hyvä.

Älä ohjaa poikaa olemaan poika tai tarjoa hänelle vain poikien leluja. Tarjoa tytöllekin mahdollisuutta lyhyisiin hiuksiin ja autoleikkeihin. Saako enää sanoa tytöksi tai pojaksi?

Siivoa, mutta älä liikaa. Lapsen pitää saada asua siistissä kodissa, mutta kliinistä ei saa olla.

Muista myös itse harrastaa, ottaa omaa aikaa, vaalia parisuhdetta, kehittää itseäsi ja pysyä työelämän vaatimuksissa mukana.

Näillä on hyvä aloittaa uusi päivä! :) Mukavaa loppuviikkoa kaikille!


Ps. Juttu on kirjoitettu osaksi huumorilla. En vähättele kasvatusalan ammattilaisten sanoja. Joskus vaan huvittaa, kun tuntuu että sitä mokaa niin monta kertaa päivässä :) Ja kyllä, aion sanoa lastani älykkääksi ja varmasti sanon myös joskus että menepäs nyt reippaasti.

9 kommenttia

 1. Ihan loistava postaus! :) Järki tässä vanhemmuudessa menee. Jatkuvaa pohtimista ja päättämistä...

  VastaaPoista
 2. Voi hyvä sylvi, jos nämä kaikki on ihan oikeasti jonkin "ammattilaisen" ohjeita :D Tämän perusteella pitäisi ensin itse käydä korkeakoulutasoinen tutkinto että osaisi kasvattaa lapset oikein.
  Sitä kyllä ihmettelen että kuitenkin suurimmasta osasta esim. oman ikäpolveni lapsista on kasvanut ihan täyspäisiä veronmaksajia, vaikka tällaisia tiukkoja ohjenuoria ei silloin todellakaan ole ollut (80-luvun alussa). Taidan kuitenkin jatkossakin luottaa hyväksi havaittuun keinoon myös lasten kasvatuksessa; maalaisjärkeen.

  VastaaPoista
 3. Huh. Kyllä sitä mokaa itse kukin monta kertaa päivässä tämmöisten ohjeiden äärellä :D :D Hauska teksti!

  VastaaPoista
 4. Puun ja kuoren välissä15. maaliskuuta 2018 klo 6.16

  Eikä kuulemma saa sanoa lapselle, että voisitko tai siivoaisitko, koska lapsi voi kuvitella, että hänellä on valta päättää. Jos lapselta kysyy tulisitko syömään, silloin hän voi todeta ettei halua tulla kun haluaa mieluummin leikkiä.
  Pitäisi olla lista mitä ei saa sanoa vanhemmille, etteivät he/me traumatisoidu ja ala pelätä kasvattajana olemista.

  Itseasiassa pomo juuri kysyi voisitko mennä ja kun vastasin, että voisin mutta en halua, niin hän raivostui :D

  VastaaPoista
 5. Hienosti kirjoitettu!

  Kaiken kiireen ja joka puolelta tulevien uusien ohjeiden viidakossa pidän itse aina kiinni viimekädessä viisaalta lastenlääkäriltä oppimaani neuvoa: Lapsi kasvaa hyvin, kun se saa riittävästi ruokaa, rajoja ja rakkautta.
  Itse lisään tähän, että kaikki muu on vain extraa ja hienosäätöä. Tuon "pyhän kolminaisuuden kun muistaa" niin ollaan pitkällä! t. bloggaava lääkäri

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana kirjoitus! Oli pakko näyttää miehellekin kun oli niin hauskasti ja juuri niin ihanan ironisesti kirjoitettu teksti :D on se vaan huvittavaa kuinka nykyään on niin paljon ohjeita lapsen kasvattamiseen ja kukaan ei enää käytä maalaisjärkeä tässä asiassa...

  VastaaPoista
 7. Ihan huippu teksti!:D parhaat lasten kasvattajat on ne, joilla ei lapsia oo. Sen oon saanu huomata. :D

  VastaaPoista

Kiitos käynnistä ja kommentista :)

Vanhemmat tekstit