Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Meetwursti on kielletty - mitä muuta raskaana ei saakaan syödä?

Täällä on raskausviikko 10 meneillään ja eka neuvola takana. 

Mulle oli raskauden alussa vaikeaa muistaa, että mitä oikein sai syödä - tai siis se, että piti muistaa tarkkailla syömisiään. 

Tottakai muistin, ettei esim. alkoholia silloin nautita. Listasin tähän itseäni koskettavia rajoituksia, joten lista ei ole täydellinen, vaan kaikki kiellot löydät täältä Eviran sivulta. 

Haluan ehdottomasti välttää ruoka-aineita, jotka esimerkiksi voivat aiheuttaa keskenmenon jonkin bakteerin tartuntariskin vuoksi. Ja luulinkin, että tiesin kaikki mitä pitää välttää.

Niinpä vähän yllätyinkin, kun juuri viime viikolla postauksessani ja instastoryssa kerroin mun meetwurstin himosta. Pian mulle tuli viestiä, ettei meetwurstia saa syödä! 

Raskauden aikainen toksoplasma voi aiheuttaa keskenmenon, sikiön kuoleman, ennenaikaisuuden tai synnynnäisen toksoplasmoosin. Sikiövauriot ilmenevät keskushermosto-, näkö- ja kuulovarioina, pienipäisyytenä sekä älyllisenä kehitysvammaisuutena. (hus.fi)

No en tietenkään halua ottaa tuollaista riskiä! Kysyin vielä HK:lta asiasta, kun söin heidän valmistamaansa meetwurstia ja siinä lukee "kypsytetty hitaasti". Ei mulla tullut mieleenkään, että se liha on raa'aksi luokiteltavaa. 


Kysyin asiaa HK:lta


Eli kysyin näin: 

"Hei! Kysyisin teidän meetwurstista. Saako raskaana olevat syödä sitä, onko se kuumennettu? Eli kun Thl sanoo että meetwurstit jne joita ei ole kuumennettu, ei saa syödä toksoplasmaasi-riskin vuoksi? Teidän metukassa lukee "hitaasti kypsytetty "

Vastaus oli: "Kaikki HKScan Finlandin käyttämä liha HK ja Kariniemen-merkkisissä tuotteissa on suomalaista sekä hygienialaadultaan moitteetonta. 

Toxoplasma tuhoutuu lihasta kuumentamalla ja pakastettaessa. Meetvurstien prosessissa lämpötila ei nouse > 60 °C:een, mutta tuotteisiin käytetään pääasiassa pakastettua lihaa, jota voidaan pitää turvallisena toksoplasman suhteen. 

Toksoplasman esiintyminen suomalaisessa lihassa on harvinaista maatiloilla noudatettavien hyvien hygieniakäytäntöjen vuoksi. Lisäksi kaikki suomalaiset teuraseläimet käyvät teurastusvaiheessa läpi lihantarkastuksen, jonka aikana tarkastetaan eläimen terveys ja loisten esiintyminen. 

Tartuntariski suomalaisesta raaka-aineesta ja Suomessa valmistettujen meetvurstien välityksellä on näistä syistä lähes olematon."

Eli - lähes olematon riski jos valitsee suomalaista lihaa. 

Mutta sanotaanko näin, että taidan ihan vaan periaatteen vuoksi jättää noi metukat nyt syömättä. 


Tuorejuustot ja muut pehmeät juustot kokonaan kiellettyVielä jokin vuosi sitten taisi olla niin, että pastöroidusta maidosta valmistettuja juustoja sai syödä (esim. Phildelphia tai Viola), mutta nykyään ei niitäkään lainkaan ilman kuumennusta.

Näissä on listeria-riski, eli keskenmenovaara. 

Itselleni tämä henkilökohtaisesti tarkoittaa juustokakku-tyyppisistä herkuista luopumista, mutta toki amerikkalainen juustokakku- tyyppisiä uunissa valmistettuja herkkuja voi sitten yhä syödä :) 

Kahvi raskauden aikana 

Kahvinjuonnin turvallinen määrä vuorokaudessa on rajattu nykyään 3 dl. Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön. 

Syy: Runsaan kofeiinin saannin raskauden aikana on epäilty aiheuttavan keskenmenoriskin lisääntymistä ja ennenaikaisuutta. 

Salmiakki ja lakritsi

Ei suositella, koska sisältävät glysyrritsiiniä, jonka turvallisesta määrästä ei ole tietoa. 

Voi aiheuttaa keskenmenovaaran ja olla yhteydessä kehityshäiriöihin. 

Pinjansiemenet

Itsellä tulee näitä joskus heitettyä salaatin sekaan, mutta nyt sitten ollaan jonkin aikaa ilman. Tilalle onneksi voi laittaa vaikka cashew-pähkinöitä, jotka ovat sallittuja.


Munkit ja ranskikset pois?


Näiden Eviran suositusten lisäksi neuvolan antamassa listassa sanotaan myös esimerkiksi, ettei upporasvassa paistettuja elintarvikkeita pitäisi käyttää. 

Tämä tarkoittaa siis, ettei pitäisi syödä munkkeja tai ranskiksia. Tähän on syynä hyvänlaatuisten rasvahappojen tarve ja kova rasva heikentää elimistön sokerinsietoa. 

Itse syön kyllä pehmeitä rasvoja aika paljon, (avokado, rypsiöljy, kasvimargariinit) joten tässä asiassa en aio olla aivan ehdoton: munkki esimerkiksi kerran viikossa tai kolmessa tai ranskiksia (hesen himo) tulee varmaan olemaan raskausaikana käytössä. 

Ja kuten alussa, sanoin, tämä lista ei siis ole kaiken kattava, lähinnä kirjoitin niistä jotka itselle tällä hetkellä on rajoituksia raskauden takia. Monet kielletyt, kuten sushi, korvasieni, hauki tai maksa eivät kuulu muutenkaan ruokavaliooni. 

Tervetuloa seuraamaan myös instassa! :) Henkilön Miia Metso (@miiametsoblog) jakama julkaisu

Ei kommentteja

Kiitos käynnistä ja kommentista :)

Vanhemmat tekstit