Ongelmakoirakouluttajan vinkeillä eteenpäin

 Reilu viikko sitten kerroin meidän ongelmista kääpiömäyräkoira Hermannin kanssa. Otin tuolloin yhteyttä alueella toimivaan käytösongelmaisia koiria kouluttavaan ongelmakoirakouluttajaan, ja toissapäivänä hän oli meillä kotona käymässä. Kerroin meidän haasteista, ja tilanteista missä näitä puremisia ja murinoita tapahtuu. Kouluttajalla oli aika selkeät sävelet siitä, mitkä on ne ongelmat, joita lähdetään ensisijaisesti hoitamaan ja niiden kautta luultavasti moni näistä ongelmista Hermannin kanssa alkaa helpottamaan. 

Kerroin noista ongelmista edellisessä tekstissäni jo teille, joten en kirjoittele niitä tähän uudelleen. Jokatapauksessa, ongelmat ovat olleet sellaisia, että niitä tapahtuu vain harvakseltaan, mutta varuillaan joudutaan tietysti olemaan aina. Sain ohjeita jo heti siinä kotikäynnin aikana, mutta myös koulutussuunnitelman sähköpostiin kirjallisesti. Meillä aletaan nyt vahvistamaan lapsien ja koirien suhdetta niin, että Hermanni alkaisi pitää lähestyvää lasta mahdollisuutena saada herkkuja. Eli lapset antaa ruuan Hermannille päivän mittaan, myös herkkupaloja ja luita. Myös lasten kiljumis/juoksemisleikkejä koetetaan järjestää niin, että kun lapset juoksee ympäri kotia, niin näissä tilanteissa Hermannille tulisi ruokaa tai herkkua. Eli Hermanni tätä kautta oppisi pitämään noista tilanteista, jotka sille ennen on aiheuttanut ahdistusta. 

Lisäksi Hermannille määrättiin enemmän pakkolepoa. Eli koska me olemme paljon päivisin kotona, Hermannikin valvoo enemmän kuin on tarpeen. Vaikka laitankin hänet päivän aikana omaan rauhaansa lepäämään, nyt alan tehdä sitä tietoisesti enemmän, jotta hän saisi unta päivän aikana reilusti enemmän. Tunneista puhuttiin, että jopa 13-16 tuntia päivässä voi olla sitä omaan rauhaan laittamista, jotta Hermanni saa tarpeeksi lepoa. Omalle paikalle opettaminen käskystä. Eli omaan paikkaan ohjaamiseen otetaan joku tietty komento käyttöön ja Hermanni saa siitä aina palkkion. Tämän myötä toivotaan, että esim jos Hermanni rähisee ikkunasta ja vahtii tilanteita, hänet voi komentaa omalle paikalleen ja hän tietää, ettei hänen tarvitse vahtia. Samoin, jos lasten kanssa tulee tilanteita (Hermanni yrittää ottaa roolia, jos mulla ja lapsilla on tilanne päällä, hän juoksee paikalle ja alkaa komentaa) ja tällä käskyllä hänet voisi komentaa siitä pois.

Opetellaan irrottaminen ja luopuminen. Eli kun meilläkin on tilanteita, jolloin Hermanni varastaa vaikka lapsen lelun ja haluaa purra sitä, haluamme tietysti opettaa Hermannille, että lelusta tulee päästää irti ja saa tilalle herkun. Eli tätä aletaan kouluttamaan lasten kanssa. Lisäksi oikeanlaista aktivointia, eli esimerkiksi namujen etsimistä: lapset saa piilottaa Hermannille ruokaa ja Hermanni etsiä nenällään.Näihin kaikkiin saatiin hyvät kirjalliset ohjeet.Tässä tiivistetysti se, millä nyt lähdetään liikkeelle. Edelleen tietysti olen varuillani ja pidän Hermannin omassa rauhassaan, kun lapsilla on vauhti päällä. Hänellä on oma paikka jossa saa levätä ja syödä rauhassa. Nyt vain opetellaan käsky sinne paikalle menemiseen ja ruoka annetaan opetuksen yhteydessä. 


Tulkaa seuraamaan, miten meillä Hermannin kanssa sujuu ja miten yhteinen elämä onnistuu. 


Seurata voi Facebookissa 

Ja instassa
Suosittua