Olenko tiukkapipoinen äiti?

 Kaupallinen yhteistyö Telia


Kun esikoisemme sai eskarikeväällä oman ekan älypuhelimensa, minä poistin ensitöikseni siitä kaikki sovellukset, joilla voisi päästä nettiä selaamaan. 

Tyhjensin puhelimen niin, ettei siinä ole muuta kuin viestisovellukset. Halusin, ettei puhelimen selaaminen ole liian kiinnostavaa ja se ei kasva kiinni tytön käteen. Tietenkään en halunnut hänen myöskään lataavan sinne itse mitään, joten kaikki sellaisetkin mahdollisuudet poistin pikimmiten. 

Meillä on lapsen puhelinnumero salainen ja hän ei saa kantaa sitä vielä mukanaan, sitä säilytetään kotona toistaiseksi.


Liioittelenko?

Olenko liian tiukkapipoinen digikasvattaja?Lasten kasvaessa löytää itsensä uusien, hämmentävien kysymysten ääreltä. Missä iässä lapselle oma puhelin tai älylaite? Minkä verran annan hänen kantaa sitä mukana, ja mitä sovelluksia siinä voi olla? Saanko minä tutkia, mitä lapsen puhelimesta löytyy?


Kun ekaluokkalainen kertoo, että "kaikki" muutkin luokkalaiset jo pelaa jotain peliä ja heillä on kännyköissään sellaisia, niin mieleen hiipii kysymys - pitäisikö meidänkin lapsen jo saada pelejä ja sovelluksia?


Lueskelin Telian ja Pelastakaa lapset ry:n yhteistyössä kehittämää, ilmaista digitaalista vanhemmuuspakkausta, ja yllätyin jotenkin ajatuksesta, että lapsella on oikeus seikkailla netissä. En ollut koskaan ajatellut asiaa siltä kantilta, lapsen oikeutena. 

Olen kokenut netin mörkönä lapsille. Minä olen ylihuolehtivainen monissa asioissa, mutta en ollut koskaan ajatellut sitä, että ehkä olen ylihuolehtivainen myös digiasioissa. En voi pitää lasta loputtomiin pimennossa netin suhteen. Voit lukea lisää lapsen oikeuksista digitaalisessa ympäristössä täältä


Netissä seikkailun pitää kuitenkin tapahtua turvallisesti. Telian digitaalisessa vanhemmuuspaketissa annetaan ohjeita ja työkaluja vanhemmille siihen, miten turvata lapsen digitaalinen seikkailu. 


Tämä on meille todella ajankohtainen aihe, koska esikoinen aloitti koulun ja sitä kautta tulee varmasti yhä enemmän netti ajankohtaiseksi aiheeksi perheessä.


Telia haluaa digitaalisen vanhemmuuspaketin avulla tehdä netistä puhumisesta perheissä yhtä itsestäänselvää, kuin siitä, miten koulussa meni tänään. Eli käytännössä niin, että päivittäin lasten kanssa puhuttaisiin siitä, mitä lapsi on tänään netissä tehnyt. Mitä sivuja selaillut ja mitä siellä on tullut vastaan.  


Nyt, kun ajattelen omaa käytöstäni, niin joo- tavallaan olen yhä sitä mieltä, että 7 - vuotias on niin pieni, ettei hänen tarvitse kännykästä nettiä selailla. 

Mutta toisaalta, jos sitä ei kotona opettele tekemään turvallisesti, niin miten hän sen oppisi? Eli meillä on varmasti tämä kohta edessä ja tätä varten Telian digitaalinen vanhemmuuspaketti on tehty, vanhempien avuksi.


Voisin aloittaa esimerkiksi sillä, että hän saisi itse käyttää hakukonetta ja etsiä sieltä halutessaan vaikka kuvia, jos haluaa piirtää mallista. Näin tulisi hakukoneen käyttö tutuksi ja voisin jutella siitä, miten valtavasti netissä on kaikkea nähtävillä. Samalla on hyvä ottaa puheeksi myös se, että kaikki netistä löytyvä ei ole luotettavaa tietoa, ja kaikkea netistä löytyvää ei tarvitse katsoa, vaikka joku kaveri näyttäisi.


Myös netin tai puhelimen kautta tapahtuva kiusaaminen pelottaa. Mitä jos lasta tullaan kiusaamaan, ja en tiedä siitä? Tiedän, että minulla ei ole oikeutta lueskella lasteni viestejä, mutta silti haluaisin olla varma, että siellä pysytään hyvän mielen asioissa. Olen itse ollut kiusattu, ja tuskin koskaan puhuin asiasta kenellekään. 


Tiedän, että lapseni on fiksu ja ymmärtää, jos puhun näistä asioista hänelle. Mutta joskus minusta tuntuu, ettei hän osaa pitää omia puoliaan, vaan jää tavallaan sanattomaksi ilkeän käytöksen edessä. Siksi koetankin pitää keskustelun kynnyksen matalana, että hänen olisi helppo puhua myös silloin, kun kaverin käytös ei tunnu kivalta, vaikka se käytös olisi tapahtunut puhelimen välityksellä. 


Koska kyselen päivittäin lapsilta, mitä heille kuuluu, miten koulussa meni tai mitä teit kaverin luona, siihen yhteyteen aion nyt ottaa käyttöön tämän Telian kehottaman keskustelun siitä, missä olit ja kenen kanssa - netissäkin. 

Otetaan lasten digiturvallisuuden vuoksi arkiseksi puheenaiheeksi "Missä olit tänään? "Tärkeintä olisi, että puheyhteys lapsen kanssa pysyisi avoimena. Että lapsi uskaltaa tulla kertomaan hyvistä ja huonoista asioista, myös siellä netissä tapahtuvista. Näin voin olla varmempi, että meidän välillä on luottamus ja vaikeistakin asioista voidaan puhua. Jos haluan nähdä, mitä lapsen puhelimessa tapahtuu, lapsi voi näyttää puhelintaan minulle, enkä mene ominpäin tutkimaan.

Jos yhtään painitte samojen asioiden äärellä, niin käy lukemassa Telian digitaalista vanhemmuuspakkausta! Erittäin paljon hyvää asiaa, ja näkökulmia, joita en itse tulisi ajatelleeksi.


Aion löysätä nutturaani digikasvatuksessa, ja koetan muistaa että lapsella on oikeutensa elää myös siellä digitaalisessa maailmassa. Meillä puhelin pysyy vielä toistaiseksi lapsella kotona, mutta aion antaa hänen käyttää nettiä siinä pikkuhiljaa muuhunkin, kuin viestittelyyn. Tutustutaan nettiin turvallisesti yhdessä. 


Käy hei mun instan puolella osallistumassa Telian järjestämään arvontaan, ja voit voittaa One Plus Nord N100 puhelimen! :) (arvo 149 €)


Suosittua