Lifestyleblogi

Helppo tapa säästää ruokamenoissa - parhaat, helpot leipäohjeet koottuna tänne

 Katselin viime viikolla meidän ruokamenoja viime vuodelta, ja koska leipää kuluu meillä paljon, sen osuus ruokakuluissakin on suuri. Pelkästään S - ryhmästä oli leipäpuolelta tehty melkein 600 eurolla leipäostoja, siihen päälle vielä K- ryhmästä ostetut (en jaksanut mennä katsomaan summaa) ja ilman kanta-asiakaskortteja tehdyt käynnit.


Meillä leipää kuluu useimmiten aamupalalla, välipalalla ja iltapalalla. Aamulla lapset saattaa skipata leivän ja syödä pelkkiä muroja, mutta minä kaipaan joka aamu leipääkin kahvini seuraksi. 


Kerroinkin instassa aiemmin, että uudenvuoden lupauksiini kuului, ettei tänä vuonna kanneta lainkaan suklaata eikä jäätelöä kotiimme itse. Viime vuonna oli noihinkin mennyt yhteensä aikamoinen summa - Fazerin suklaa ja Ben & Jerry jäätelö ovat olleet lemppariherkkujani. Ben ja Jerryn hinta on noussut ihan jäätäväksi, hyvä syy senkin puolesta jättää ko.tuote kauppaan.


No, ajattelin tosiaan supistaa menoja myös leipäosastolta, eli leipoa mahdollisimman paljon itse. Olen aina tykännyt leipoa, mutta nyt sille on varsinainen syykin - säästäminen.


Toistakymmentä sämpylää tai ruisleipää maksaa kotona tehtynä parikymmentä senttiä plus paistamiseen käytetty sähkön hinta, joka keskimäärin jää myös maks pariinkymmeneen senttiin/tunti. Yhteensä alle 50 senttiä kasa tuoretta leipää. 

Kun ostaa kaupasta leipää, esim Kaurasämpylät 8 kpl on 1,75 € Prismassa. Eli hinta on helposti yli kolmikertainen. Pidemmän päälle tämä kolmikertaistuminen tietysti alkaa jo tuntua jossain.


Niinpä kasasin helpot lemppariohjeeni tähän! Leivän teon pitää olla helppoa, jotta sitä tulee tehtyä usein. 


Peltileipä voi tehdä porkkanalla tai ilman. Peltileivän versioita on tietysti netti täynnä, ja minäkin vaihtelen käyttämääni ohjetta usein! 



Peltileipä resepti



Helpot kaurarieskat (munaton, maidoton)


Kaurarieskat on kiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun pitäisi saada tehtyä leipää ilman hiivaa. Nämä kohotetaan leivinjauheella :) 


leipää ilman hiivaa


Pikasämpylät kohoavat myös leivinjauheen avulla, ja ovat superhelppo iltapala. Näiden tekemiseen ei mene kuin hetki, ja moni yllättyy, miten hyviä ne ovatkaan! 


Pikasämpylät kannattaa ehdottomasti ottaa testiin, kun mietit, mitä tekisi iltapalaksi kun leipä on loppu :) 


nopea iltapala leipä


Eilen tein ruisleipää, ja lapset söivät sitä iltapalalla, kehuivat herkkuleiväksi! :) 


Helpot, itse tehdyt ruisleivät sujuu esimerkiksi tällä helpolla ohjeella! 


Helpot ruisleivät resepti



ruisleipä kotona


Pataleipää teen lähinnä viikonloppuihin, koska kohotan sen yön yli, on kiva paistaa se viikonloppuaamuna kaikessa rauhassa. Muutoinhan pataleipä on ehkä kaikista vaivattomin leipä ikinä :) 



Itse tehty näkkileipä on hauskaa vaihtelua! Maistuu varmasti lapsillekin 


Itse tehdyn näkkileivän reseptin löydät täältä. 


Itsetehty näkkileipä




Tuhti peltileipä kuivahiivalla



13 dl vehnäjauhoja

4 dl kaurahiutaleita

1, 5 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 rkl tummaa siirappia

7 dl  vettä

1/2 dl rypsiöljyä







Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää noin 42 asteisen veden sekaan siirappi. Lisää kuiviin aineisiin. Sekoita hyvin esim lusikalla. Lisää öljy.


Taikina saa olla melko löysää. Sekoittele hyvin lusikalla. Kohota 15 min lämpimässä paikassa liinan alla.


Kaada kohonnut taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, levitä tasaiseksi koko pellin alueelle. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. 


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee leipään ruudukko juuri ennen paistoa. Paista noin 25 minuuttia, kunnes leipä on saanut ruskeaa väriä pintaan.




Tässä ainakin muutama suosikkini! Toivottavasti teillekin löytyy näistä uusia kokeiluun :) 






Suosittua