Helppo, esteetön retkeilykohde Turun seudulla: Haunisten allas

 Onko Haunisten allas tuttu? Jos etsit Turun seudulta esteetöntä retkikohdetta, jossa pääsisi vesistön ääreen ja löytyisi huussi sekä nuotiopaikka, tämä voisi olla valintasi! :) 



Haunisten altaan ympäristö on suosittu frisbeegolfin harrastajien keskuudessa, mutta kyllä retkeilijöitäkin aika usein näkee. 

Koskaan ei kuitenkaan ole ollut sellaista määrää ihmisiä, kuin esimerkiksi Kurjenpesällä viikonloppuisin on. Haunisten altaalla on ollut yksittäisiä porukoita silloin tällöin samaan aikaan, vaikka ollaan käyty tuolla kymmeniä kertoja. 





Haunisten altaan ympäri kulkee rengasreitti, noin 3,5 km. 


Se ei ole kokonaisuudessaan esteetön, vaan esteetön reitti alkaa parkkipaikalta (vasemmalle jää isompi parkki, ja oikealle pieni parkki, josta pääsee esteettömälle polulle) ja esteetön kulku hiekkapolkua altaan vierustaa pitkin nuotiopaikalle on noin 500 metriä.  


Tämän vuoksi käytiin itse tuollapäin usein, kun oli vielä lastenrattaat mukana. Pienien kanssa on mukava, kun heitä saattaa taaperoikäisenä kyllästyttää kävely, niin potkupyörälläkin pääsee :) 


Haunisten altaan kiertävä reitti ei siis ole esteetön, mutta mielestäni muuten tosi kiva mennä esimerkiksi koirien, tai vähän jo isomman lapsen kanssa, joka pärjää metsäpoluilla juurakoissa. Todella nätit maisemat ja keväisin runsaasti lintuja altaalla :) 


Nuotiopaikkoja on kaksin kappalein. Tuo oikealle parkkipaikalta löytyvä on siis esteettömän reitin päässä, mutta jos lähtee parkkipaikalta vasemmalle, löytyy toinen nuotiopaikka ja sinne kulku ei ole esteetön, mutta esim meidän porukalla (3 v oli pienin), helppo ja sopivan lyhyt. 



Tällekin nuotiopaikalle lyhyt matka, ehkä noin 600 metriä polkuja pitkin. Nämä jutun kuvat ovat vasemman puoleiselta nuotiopaikalta, joka siis ei esteetön.

















Ollaan viime kesänä yövyttykin kerran esikoiseni kanssa tuolla Haunisten altaalla. 







Allas on 1973 rakennettu tekojärvi, ihan kivenheiton päässä Kauppakeskus Myllystä! Ei heti uskoisi, että vilkkaan ohikulkutien toisella puolella on tällainen upea paikka. 





Suosittelen lämpimästi retkikohteeksi! Molemmat puolet nuotiopaikkoineen sekä koko kierros tietysti ovat mukavia. Polttopuita meillä oli itsellä mukana, mutta yleensä sen esteettömän reitin huussin yhteydessä olevassa puuvarastossa on ollut puita.  


Kartan Haunisten altaan reitistä löydät tästä linkin takaa.



Lue myös edelliset kirjoitukseni helpoista ja upeista retkipaikoista :) 



https://miiametso.blogspot.com/2022/09/helppo-retkikohde-pientenkin-lasten.html


https://miiametso.blogspot.com/2022/09/upea-retkikohde-vaarniemen-luontopolku.html




Suosittua